ΟΜΙΛΙΑ ΚΕΛΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΚΕΛΛΑΣ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ«Κάθε άρθρο και διάταξη της παρούσας σύμβασης διαμορφώνει ένα πλέγμα ασφάλειας για τις γυναίκες, που αποτελούν τη μήτρα του ανθρώπινου γένους, στη σύγχρονη κοινωνία.
Έχει ιδιαίτερη αξία ότι ενσωματώνεται στη χώρα μας σήμερα, την εποχή που υποδεχόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από περιοχές του πλανήτη, όπου τα δικαιώματα των γυναικών απαξιώνονται συστηματικά και συνειδητά».
Την ανωτέρω θέση εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός υποστήριξε πως η εν λόγω Σύμβαση, η οποία συνάφθηκε το 2011 στην Κωνσταντινούπολη, «καθίσταται αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού εσωτερικού δικαίου, που υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης νόμου, δεικνύοντας πως τα κράτη της ΕΕ έχουμε συναντίληψη για ένα καλύτερο μέλλον και  μία κοινωνία δικαιότερη και περισσότερο ανθρώπινη.
Συγχρόνως, η παρούσα σύμβαση συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία θα πρέπει να πατάσσεται σε κάθε της μορφή, είτε πρόκειται για σωματική είτε για ψυχολογική βία».
Ωστόσο, σημείωσε προς τον αρμόδιο υπουργό:
«Αντί να συζητάμε για το νομοσχέδιο, συζητάμε και πάλι, κατά τη συνήθη πρακτική σας, για τις τροπολογίες. Έχει παρελάσει όλο το υπουργικό συμβούλιο για τροπολογίες άσχετες, άκαιρες και εκ του πονηρού, που κάποιες αντί να συζητηθούν εκτενώς, προσπαθείτε να τις περάσετε στα γρήγορα, κρυφά και χωρίς συζήτηση. Επιτέλους, θα αλλάξει αυτό κάποτε;»
Ο κ. Κέλλας τόνισε ακόμη:
«Δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στην κύρωση της σύμβασης αλλά στην εφαρμοστική θωράκιση και εμπέδωσή της με τις κατάλληλες πολιτικές. Θα έπρεπε με την παρούσα κύρωση να έχετε και ένα πλαίσιο δράσης. Έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης; Πώς θα αναπτυχθεί ανά την επικράτεια; Ποιοι φορείς θα εμπλακούν στην εφαρμογή του;»
Όσον αφορά το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, περί της ενσωμάτωσης της απόφασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Λαρισαίος Βουλευτής υπογράμμισε πως πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη, ερωτώντας τον αρμόδιο υπουργό: «Γιατί επιλέγετε να τη φέρετε τώρα, σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες αφορούν την ποινική δικαιοσύνη, στο έργο της οποίας προσπαθείτε να παρέμβετε; Φέρετε και μία σειρά από άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα, τα οποία, όμως, θα έπρεπε να συζητηθούν σε ένα άλλο νομοσχέδιο».
Επί του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου, ο κ. Κέλλας στηλίτευσε τις τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο ως άρθρα σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας και την κατάργηση της προϋπόθεσης της ύπαρξης Οργανισμού για τη συμμετοχή των φορέων στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, αναφέροντας.
 «Με τον Κώδικα Ιθαγένειας δεν παίζουμε. Η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, για εμάς, στη ΝΔ, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορούμε να τη συζητάμε σαν τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο.
Όσον αφορά την κινητικότητα στο Δημόσιο, ενθαρρύνετε τους φορείς να μην προβαίνουν στην κατάρτιση και την αναπροσαρμογή των Οργανισμών τους, να μην έχουν δηλαδή οργανόγραμμα τη στιγμή που η προϋπόθεση αυτή είναι βασική για τη λειτουργία τους και κυρίως για την πρόβλεψη και κατανομή των δαπανών. Εμείς είμαστε υπέρ της κινητικότητας. Ποιας κινητικότητας όμως; Της οργανωμένης κινητικότητας: Με σχέδιο. Νομίζω ότι όχι μόνο δεν επιταχύνεται η διαδικασία της κινητικότητας, αλλά δημιουργείται το νομικό έρεισμα για τη συνολική δυσλειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτά είναι φωτογραφικές διατάξεις για εξυπηρέτηση ημετέρων. Βεβαίως, για όλα αυτά θα κριθείτε στις επόμενες εκλογές απ’ τον ελληνικό λαό».

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.