ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΕΛΛΑΣ: ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣΜε ειδικές αναφορές στον Νομό Λάρισας, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
“Η γήρανση και η συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα, εάν μάλιστα επικρατήσει η πρόβλεψη της EUROSTAT, που αναφέρεται σε πληθυσμό 9 εκ. κάτοικων, το 2050, απειλούν ευθέως, όχι μόνο το ασφαλιστικό μας σύστημα και την εθνική οικονομία, αλλά την ίδια την ύπαρξη της χώρας”, επεσήμανε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Λαρισαίος πολιτικός.  
“Χρειάζεται ένα μείγμα κατάλληλων δημόσιων πολιτικών”, συνέχισε, “το οποίο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εισοδηματικές ενισχύσεις και διορθώσεις, αλλά να στοχεύει στην υποστήριξη των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων του πληθυσμού ανά την επικράτεια, με βάση τα ειδικά οικονομικά παραγωγικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας”.
Συγχρόνως, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ αναφέρθηκε στον Νομό Λάρισας, λέγοντας:
«Η Περιφέρεια της Λάρισας έχει εξαιρετική συνεισφορά στον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Για να διατηρηθεί ζωντανή, θα πρέπει να ενισχυθεί και να δοθούν κίνητρα στους νέους και στις νέες να παραμείνουν στα χωριά τους.
Η δημογραφική πολιτική καλείται, αφενός μεν, να ενισχύει την αύξηση του πληθυσμού και, αφετέρου, να επιτυγχάνει την αναστροφή της αστικοποίησης, ώστε να μην ερημώνει η ύπαιθρος και η περιφέρεια.
Θα πρέπει να εξετάσουμε ενδεχόμενους τρόπους παροχής κινήτρων σε νέα ζευγάρια και νέες οικογένειες, όπως το επίδομα τοκετού, το οποίο ίσχυε μέχρι προ ολίγων ετών, την υποστήριξη της μητρότητας, κατά τα πρώιμα χρόνια της ανατροφής των παιδιών, αλλά και φοροελαφρύνσεις».
Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας εστίασε στο θέμα της ενίσχυσης των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, αναφέροντας τη Βερδικούσα ως υπόδειγμα ενίσχυσης της υπαίθρου:
«Το ζήτημα, που θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα μας, είναι η στήριξη πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών.
Έχω τονίσει, κατ' επανάληψη, και θα το πω για μια ακόμα φορά: Δεν μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική δημογραφική πολιτική, εάν δεν ξεκινήσουμε από τους στυλοβάτες του έθνους μας που είναι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι.
Σας είχα αναφέρει και την προηγούμενη φορά το παράδειγμα της Βερδικούσας, μιας ορεινής κοινότητας του νομού Λάρισας, όπου ο πληθυσμός αποτελείται από πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες κρατούν τον τόπο ζωντανό.
Αντί η κυβέρνηση να επιβραβεύσει τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, προσφέροντάς τους κίνητρα και άλλα ωφελήματα, προχωρά, εμφανίζοντας τιμωρητική στάση απέναντί τους, σε περικοπές των εισοδημάτων τους».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Λαρισαίος Βουλευτής δήλωσε:
«Θα πρέπει να χαράξουμε μια μακροχρόνια εθνική στρατηγική, που θα διασφαλίσει την υλοποίηση ενός μακρόπνοου σχεδιασμού και να δεσμευτούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μέσω ενός θεσμικού κειμένου-νόμου ο οποίος θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις σε βάθος εικοσαετίας.
Μόνο μέσα από σταθερά και αξιόπιστα θεσμικά εχέγγυα θα μπορέσουμε, να αντιστρέψουμε τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του λαού μας και την ασφάλεια της πατρίδας μας».

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.