Κοινοβουλευτική δραστηριότητα

ΚΕΛΛΑΣ:ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΕπανέρχεται στο θέμα της αναγκαιότητας τροποποίησης των κριτηρίων επιλογής για το πρόγραμμα “Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα”, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης εκτάσεις Δήμων του Ν. Λάρισας, λόγω αλλαγής του τρόπου μοριοδότησης, αφού τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα αποκλείουν την πλειοψηφία των καλλιεργητών του Νομού.
«Περιοχές των Δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τεμπών, μένουν εκτός προγράμματος μείωσης της Νιτρορύπανσης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην αντιμετώπιση του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος, που προκάλεσε η εντατικοποίηση της καλλιέργειας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστούν τα κριτήρια επιλογής, όπως επιτακτική είναι και η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού, ώστε να μην μείνει εκτός προγράμματος κανείς καλλιεργητής του Νομού.
Ευελπιστώ ο κ. Αποστόλου να αντιμετωπίσει θετικά ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για το Ν. Λάρισας», δήλωσε ο κ. Κέλλας με την κατάθεση της ερώτησης.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:
Με ερώτησή μου στις 9/11/2017 επεσήμανα τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης εκτάσεις Δήμων του Ν. Λάρισας, λόγω αλλαγής του τρόπου μοριοδότησης, καλώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής.
Μολονότι έχουν παρέλθει πάνω από δύο μήνες δεν έχω λάβει απάντηση και τα προβλήματα διογκώνονται, αφού τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα αποκλείουν την πλειοψηφία των καλλιεργητών του Νομού.
Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιστολή του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου προς το Υπ.ΑΑΤ, στην οποία αναφέρεται  ότι “Τα αγροτεμάχια του Δήμου Τεμπών που δεν εμπίπτουν στα νέα κριτήρια του προγράμματος, λαμβάνουν μηδενικά μόρια με άμεση συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στην ιστορία εκτέλεσης του προγράμματος, να μείνουν εκτός, σχεδόν όλες οι περιοχές του Δήμου Τεμπών”.
Επειδή παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και σε περιοχές των Δήμων Κιλελέρ και Ελασσόνας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος, που προκάλεσε η εντατικοποίηση της καλλιέργειας.
Επειδή το πρόγραμμα “Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα” είναι ιδιαίτερης σημσίας για το Ν. Λάρισας στον οποίο έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης νιτρικών άνω του επιτρεπόμενου ορίου.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ
Προτίθεστε να επανεξετάσετε τα κριτήρια επιλογής για το πρόγραμμα “Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα”, προβαίνοντας στην τροποποίηση τους και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;


ΚΕΛΛΑΣ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" Η ΕΒΖ
 Εξηγήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση της Τομεάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτού Ν. Σερρών κ. Φωτεινής Αραμπατζή, με αφορμή τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για την παραγωγή του 2017.

Επιπρόσθετα, ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά απαντήσεις και για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, χαρακτηρίζοντας “έωλες” τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Σε συνέχεια της από 29-12-2017 Ερώτησης μας, επανερχόμαστε στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, που ακόμη παραμένουν απλήρωτοι για την παραγωγή του 2017, κάνοντας “πικρή Πρωτοχρονιά”, αντί για τα “Γλυκά Χριστούγεννα”, που υποσχέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κ. Παναγιώτης Καραχάλιος.

Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις τόσο του ιδίου, για πληρωμές των οφειλών στους παραγωγούς  πριν τα Χριστούγεννα όσο και κυρίως του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση για πληρωμή της προκαταβολής - 30% του συνολικού ποσού των 10,5 εκατ. ευρώ, ύψους περίπου 3 εκατ. Ευρώ – μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου καθώς και για εξόφληση μέχρι τέλος του έτους, αποδείχθηκαν “έπεα πτερόεντα”.

Όπως καταδείχθηκε, η πολυδιαφημισμένη από τον κ. Χαρίτση “πλήρης κάλυψη της Τράπεζας από την διοίκηση της επιχείρησης”, στην οποία στηριζόταν η πιθανή κεφαλαιακή διευκόλυνση - δανεισμός από την Τράπεζα Πειραιώς, στερούνταν βάσης.

Αφού τελικά, δεν επετεύχθη, εκθέτοντας τον Αν. Υπουργό, ο οποίος αντί να ζητήσει ευθύνες από την νεοδιορισθείσα από τον ίδιο, Διοίκηση, μετέθεσε υποκριτικά την αποκλειστική ευθύνη για τη μη πληρωμή των τευτλοπαραγωγών στην Τράπεζα.

Συνέπεια των παραπάνω, οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας να μένουν ξεκρέμαστοι από την Κυβερνητική προχειρότητα για το πότε τελικά θα πληρωθούν, να εμπαίζονται από τη Διοίκηση από μέρα σε μέρα και να έχουν πραγματοποιήσει παράσταση στον Εισαγγελέα, καταλήγοντας σε κατάληψη των Γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις διαρκώς διογκούμενες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ενώ σε λίγες ημέρες θα υποχρεούνται να πληρώσουν και ΦΠΑ για τα οφειλόμενα, που ακόμη δεν έχουν εισπράξει.

Από την άλλη, “τον κώδωνα του κινδύνου” για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα κρούουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία.

Όπως αναφέρουν δε σε ανοιχτή επιστολή, που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, ήδη η Διοίκηση της εταιρίας αφήνει υπόνοιες για τη λειτουργία ενός εργοστασίου ή και κανενός με ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης έως και μηδενική, καθώς οι ελάχιστες  καλλιεργούμενες εκτάσεις, που θα υπάρξουν τη φετινή χρονιά, θα έχουν ως συνέπεια την ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης.
 
Κατόπιν τούτων και επειδή:

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΒΖ με πολλά εκατομμύρια ευρώ και σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η εναλλαγή 5 διαφορετικών Διοικητικών Συμβουλίων μέσα σε 3 χρόνια, έχουν στην πράξη αποδειχθεί αναποτελεσματικές, καθώς η εταιρία εξακολουθεί να παράγει ζημιές,

Οι Κυβερνητικές παλινωδίες αποθαρρύνουν συνολικά τους παραγωγούς μιας δυνητικής δυναμικής καλλιέργειας στη χώρα, ακυρώνοντας την αναπτυξιακή της προοπτική,
 
Τορπιλίζεται η αναπτυξιακή στόχευση της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της επιλογής, να εντάξει και την τευτλοκαλλιέργεια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ,
Και αυτό γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες, οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας δεν προτίθενται να καλλιεργήσουν ούτε ένα στρέμμα τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που ξεκινά

Ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:
1.    Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για την παραγωγή του 2017;
2.    Τι θα πράξει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που διακυβεύεται παρά τις έωλες  δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού;
3.    Γιατί ενώ δεν είχε διασφαλιστεί η συγκατάθεση της Τράπεζας, η Διοίκηση της ΕΒΖ, με τη σύμφωνη προφανώς γνώμη της Κυβέρνησης, μοίραζε “ελαφρά τη καρδία” υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στους τευτλοπαραγωγούς για πληρωμές μέχρι τέλος του έτους;


ΚΕΛΛΑΣ:ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ,ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


 Εξηγήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ,  βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, για την ανυπαρξία ελέγχων από τους μηχανισμούς της πολιτείας, που έχουν  ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα.

Ο κ. Κέλλας μεταφέρει σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στην οποία “καταγγέλλεται” ακόμη  η αθέτηση της υπόσχεσης εκ μέρους του Υπουργείου για αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τα περυσινά ακραία φαινόμενα μέσω του “De minimis”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός είχε σπεύσει από τον περασμένο Ιανουάριο, με ερώτησή του προς τον κ. Αποστόλου, να ζητήσει άμεσε αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους του Ν. Λάρισας, ύστερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.
Είχε κρούσει, ακόμη, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου,  τον κώδωνα του κινδύνου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, που χρησιμοποιείται για παραγωγή φέτας, με επίπτωση τη ραγδαία μείωση των τιμών του εγχώριου γάλακτος, καταγγέλοντας συγχρόνως την Κυβέρνηση, για αδυναμία να προασπίσει την κτηνοτροφία, έναν από τους ελάχιστους τομείς που συμβάλλουν με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Κύριε Υπουργέ

Οργή και αγανάκτηση επικρατούν στις τάξεις των κτηνοτρόφων, που μεταφέρεται μέσα και από επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αναφορικά με δηλώσεις σας, σύμφωνα με τις οποίες, η ευθύνη για μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος “ανήκει” στους κτηνοτρόφους.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, μάλιστα, σας καταλογίζει ευθύνες για “ανύπαρκτους ελέγχους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενός οργανισμού “φάντασμα” υπό την εποπτεία σας, όπως καταγγέλλεται, καθώς αν και είναι ο μοναδικός οργανισμός, που βάσει νομοθεσίας, έχει την υποχρέωση να κάνει ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα, η ασυδοσία στις εισαγωγές συνεχίζεται με αμείωτη ένταση”.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια επιστολή “οι κτηνοτρόφοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και 8 μήνες για την ασφυκτική κατάσταση στην αιγοπροβατοτροφία, χωρίς να έχουν λάβει καμία απάντηση”.

Ευθύνες σας καταλογίζονται ακόμη για την καθυστέρηση στη δημιουργία Διεπαγγελματικής για τη φέτα, καθώς όπως αναφέρεται “το Υπουργείο δεν δίνει έγκριση στην Διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας η οποία μπορεί άμεσα να λάβει δράσεις για την προστασία της Φέτας”.

Τέλος, εύλογη είναι η αγανάκτησή των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις μέσω de minimis από τα περσινά ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την περιοχή, καθώς έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και “το μόνο που ακούγεται, είναι κάποιες απόψεις ότι θα δοθεί μόνο σε αγελαία κοπάδια και σε συγκεκριμένες περιοχές”.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

1. Σε ποιους ελέγχους έχει προβεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να σταματήσει η ασυδοσία στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια παραγωγή του και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;
2. Πότε θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, αποζημιώσεις από τα περυσινά ακραία καιρικά φαινόμενα μέσω του de minimis όπως άλλωστε είχατε υποσχεθεί;
3.  Για ποιό λόγο το Υπουργείο καθυστερεί την έγκριση για διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας η οποία μπορεί άμεσα να λάβει δράσεις για την προστασία της Φέτας, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στην επιστολή της;
ΚΕΛΛΑΣ:ΑΠΟΡΡΙΨΑΤΕ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ;Συγκεκριμένα ερωτήματα θέτει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο από τη Λάρισα, για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός φέρνει το θέμα στη Βουλή, καθώς η απόρριψη από πλευράς Πρωθυπουργού, της λύσης για μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο, κρίνει επιβεβλημένη την παρουσίαση του εναλλακτικού σχεδίου και ερωτά τους κκ. Δ. Παπαδημητρίου, Γ. Σταθάκη και Ε. Αποστόλου:

«Πώς και από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Λάρισα, ύψους 625 εκ. ευρώ, για την επίλυση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία;

Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αυτά και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;

Έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες που αποτελούν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των έργων αυτών;»


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Κατά την ομιλία του στο κυβερνητικό “Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Θεσσαλία» στη Λάρισα στις 11 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τη λύση της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, αντιπαραβάλλοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία και το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, ενώ απαξιώνει τα δυσθεώρητα ποσά που έχουν δαπανηθεί από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, για την κατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος των έργων του Αχελώου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε έκτακτη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 6/10/2017, εξήγησε ότι “η μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν βλάπτει κανένα, αντιθέτως, ωφελεί και την Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία” τονίζοντας παράλληλα ότι “δεν πρέπει να πεταχτούν 500 εκ. ευρώ που έχουν επενδυθεί στο φράγμα της Συκιάς, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης”.

Ο πρωθυπουργός στις 11/10/2017 από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ανάπτυξη στη Θεσσαλία, εξήγγειλε “πακέτο” έργων ύψους 625 εκ. ευρώ, συμπληρώνοντας πως στο προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση που θα διευκρινίζει, μέσα από ποιους πόρους θα καλυφθεί αυτό το κόστος.

Δεδομένου πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το θέμα, εντείνοντας την ανησυχία στις τάξεις των αγροτών για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματος των εκατοντάδων εκατομμυρίων κυβικών νερού κάθε χρόνο στη Θεσσαλία,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριοι Υπουργοί:

1.       Πώς και από πού θα χρηματοδοτηθούν τα προαναφερθέντα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα, ύψους 625 εκ. ευρώ;
2.       Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αυτά και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;
3.       Έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες που αποτελούν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των έργων αυτών;

Σελίδα 1 από 82

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.