Κοινοβουλευτική δραστηριότητα

ΚΕΛΛΑΣ:ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΤον κίνδυνο να βρεθούν εκτός προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης εκτάσεις Δήμων του Νομού Λάρισας, λόγω αλλαγής του τρόπου μοριοδότησης - με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος, που προκάλεσε η εντατικοποίηση της καλλιέργειας -, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

«Το πρόγραμμα μείωσης της Νιτρορύπανσης εδώ και χρόνια συνέβαλλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση ενός μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος, που προκάλεσε η εντατικοποίηση της καλλιέργειας.

Στο Νομό Λάρισας δε, ο οποίος αποτελεί την καρδιά της θεσσαλικής οικονομίας μέσω του πρωτογενούς τομέα, εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την σημασία του προγράμματος, όχι μόνο για τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και για την κοινωνία.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να επανεξετάσει τα κριτήρια μοριοδότησης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία κατά προτεραιότητα να συμμετάσχουν εκείνοι που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ουδείς μπορεί να αγνοεί το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία με την ποιότητα των υπόγειων υδάτων σε πολλές περιοχές.

Περιμένουμε από τον αρμόδιο Υπουργό να πράξει άμεσα τα δέοντα», σημείωσε σε δήλωσή του με την κατάθεση της ερώτησης ο Λαρισαίος πολιτικός.

Στην ερώτησή του ο κ. Κέλλας επικαλείται μάλιστα σχετικές επιστολές του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ κ. Σ. Σωτηρίου, αλλά και του Προέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Ελασσόνας κ. Ι. Καρασούλη.

«Με την έκδοση της Υ.Α. που αφορά στη δράση 10.01.04 “Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα” του Μ.10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020 καθορίστηκαν και τα κριτήρια μοριοδότησης για ένταξη στο παραπάνω μέτρο», τονίζει ο Λαρισαίος βουλευτής και συνεχίζει:

«Με τα κριτήρια μοριοδότησης πριμοδοτούνται περιοχές που τα υπόγεια υδατικά τους συστήματα κατατάσσονται σε κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας  και οι προστατευόμενες περιοχές (natura, κλπ), με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν αδικίες μεταξύ παραγωγών του ίδιου Δήμου, της ίδιας Περιφέρειας ή ακόμη και να αποκλειστούν από το πρόγραμμα ολόκληρες περιοχές του Νομού, όπως ο Δήμος Κιλελέρ και το Λιβάδι αλλά και η ευρύτερη επαρχία της Ελασσόνας».

Καθώς αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος της Νιτρορύπανσης και υπάρχει περιθώριο βελτιωτικών τροποποιήσεων, ο Λαρισαίος πολιτικός ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

1.    Είναι στις προθέσεις σας να υπάρξει τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής,  λαμβάνοντας υπόψη και τον χάρτη της ποσοτικής σύστασης, κριτήριο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης;
2.    Είναι στις προθέσεις σας να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος ώστε να μην αποκλειστούν περιοχές του Ν. Λάρισας καθώς η “νιτρορύπανση” αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα το οποίο εκτός των άλλων καλύπτει εν μέρει και την υποχρέωση του “πρασινίσματος” που προβλέπει η ΚΑΠ;


ΚΕΛΛΑΣ:ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ“Την υποβάθμιση του θεσμού των Ομάδων Φυσικής Αγωγής αλλά και της  Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας” φέρνει στη Βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, καταλογίζοντας ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την αναστάτωση που προκαλείται στην εκπαιδευτική κοινότητα, τονίζει πως “η συνεχής υποβάθμιση του θεσμού των Ομάδων Φυσικής Αγωγής – που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση των Γραφείων Φυσικής Αγωγής - και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων”.
Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος ανακοίνωση  της ΔΑΚΕ Καθηγητών Ν. Λάρισας, κάνει  λόγο  “για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καλούνται να συμμετάσχουν σε συνεχείς αγώνες (αθλοπαιδιών, στίβου, κολύμβησης κλπ) κατά τους τελευταίους, μάλιστα, μήνες του σχολικού έτους!”
Τέλος, ο κ. Κέλλας επισημαίνει πως “το Υπουργείο Παιδείας σε μια πρωτοφανή επίδειξη έλλειψης προγραμματισμού,  προχώρησε σε αναστολή στελέχωσης των Ομάδων Φυσικής Αγωγής”, ενώ χαρακτηρίζει ως “αποκορύφωμα του «μπάχαλου» που επικρατεί, την «ακέφαλη» Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας”!
Αναλυτικά τα ερωτήματα του κ. Κέλλα:
1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε αναφορικά με τη στελέχωση των Ομάδων Φυσικής Αγωγής, για να μην διαταραχθεί για μια ακόμη χρονιά η ομαλή λειτουργία των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας;
2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΚΕΛΛΑΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στην πληρωμή των οικογενειών για την Ειδική Αγωγή από τον ΕΟΠΥΥ, φέρνει στη Βουλή, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, κ. Βασίλη Οικονόμου.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι “παρά τις θριαμβολογίες του Υπουργείου τον Δεκέμβριο του 2016, για τη λειτουργία των συμβάσεων για την ειδική αγωγή του ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε οι ασφαλισμένοι να μην ταλαιπωρούνται αλλά και να μην επιβαρύνονται οικονομικά, δέκα μήνες μετά, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία χτυπάνε κόκκινο, με την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών που κάποιο παιδί τους έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, να είναι μεγάλη”.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών:

Μείζον θέμα έχει προκύψει καθώς πάνω από 5 μήνες καθυστερεί η πληρωμή των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή.
Οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν με μεγάλη δυσκολία τις θεραπείες των παιδιών τους, καταθέτουν τα παραστατικά στην περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ και η αποπληρωμή τους καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θριαμβολογούσαν με ανακοινώσεις τον Δεκέμβριο του 2016, ότι από 1η Ιανουαρίου του 2017 θα λειτουργούσαν οι συμβάσεις για την ειδική αγωγή του ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε οι ασφαλισμένοι να μην ταλαιπωρούνται αλλά και να μην επιβαρύνονται οικονομικά.
Δέκα μήνες μετά, η ταλαιπωρία, η οικονομική επιβάρυνση (επιπλέον πληρωμές) αλλά και η δραματική καθυστέρηση στην αποπληρωμή, καλά κρατούν.
Οφείλετε άμεσα να αποκαταστήσετε το σύστημα της ταχείας αποζημίωσης έτσι ώστε οι χειμαζόμενοι οικογενειακοί προϋπολογισμοί να μην επιβαρύνονται  με επιπλέον πληρωμές.


Κατόπιν όλων αυτών Ερωτάστε κ. Υπουργέ:


1)Πότε σκοπεύετε να αποπληρώσετε τις οφειλές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή;

2)Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε το σύστημα της ταχείας αποζημίωσης, δίνοντας τέλος στις μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής;

ΚΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗ
«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ»«Το υπουργείο Παιδείας έχει υποβάλει πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε ένα ιδιότυπο μαρτύριο σταγόνας. Αρχικά, άφησε εκτός σχολικής διαδικασίας ολιγομελή τμήματα σε δεκάδες Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, στερώντας από τους μαθητές το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Υπαναχώρησε, στη συνέχεια, εγκρίνοντας τη λειτουργία των περισσότερων ολιγομελών τμημάτων. Εκτός λειτουργίας, όμως, παραμένουν τρία τμήματα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας και το ΕΠΑΛ Φαρσάλων.
Καλούμε τον Υπουργό να υπογράψει την έγκριση λειτουργίας και των συγκεκριμένων τμημάτων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία.»
Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, σχετικά με τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια. Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος πολιτικός είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.
Ακολουθεί απόσπασμα από την απάντηση του Υπουργού:
«Ειδικότερα, σύμφωνα με το αρ.Πρωτ 10485/4-10-2017 επικαιροποιημένο έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας το σύνολο των Τμημάτων Τομέων της Β’ Τάξης και ειδικοτήτων της Γ’ και Δ’  τάξης των ΕΠΑΛ είναι 136. Από το σύνολο των 136 τμημάτων τα 51 τμήματα έχουν αριθμό μαθητών μικρότερο από τα όρια που προβλέπει η παραπάνω Υ.Α.
Από αυτά 12 ολιγομελή τμήματα για το σχολικό έτος 2017-2018 εγκρίθηκαν από την ΠΔΕ Θεσσαλίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία Υ.Α 134644/Δ4/8-8-2017 (φεκ 2891/τ.Β/21-8-2017) ενώ 36 ολιγομελή τμήματα εγκρίθηκαν κατ’ εξαίρεση με Υπουργικές Αποφάσεις (1470/20-9-2017, 1484/28-9-2017, 1506/3-10-2017, 1573/18-10-2017). Συνολικά, δηλαδή, στη ΔΔΕ Λάρισας εγκρίθηκε η λειτουργία των 48 από τα 51 ολιγομελή τμήματα.
Με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται ανώτατος (25) και κατώτατος αριθμός μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης, τομέα ή ειδικότητας για να λειτουργήσει ένα τμήμα (15 στην Α’, 13 στη Β’ και 10 στη Γ’ τάξη).
Σε περιοχές με δυσμενείς συνθήκες ή άλλες ιδιαιτερότητες δόθηκε η δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να εγκρίνουν τη λειτουργία τμημάτων με ακόμα μικρότερους αριθμούς.
Επίσης υπάρχει η πρόνοια, όταν ένας τομέας ή ειδικότητα είναι ο μοναδικός/ή στον κάθε νομό, να μειώνονται κατά 20% οι κατώτεροι αριθμοί σε κάθε κατηγορία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν εγκριθεί να λειτουργήσουν, για την τρέχουσα σχολική χρονιά, 1460 ολιγομελή τμήματα σε σύνολο 5645 (δηλ το 27% των τμημάτων είναι ολιγομελή)».

Σελίδα 1 από 79

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.