ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ ΣΤΑ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ κ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΒΖ - ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΒΖ
ΚΕΛΛΑΣ:ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΤην αγωνία 2,5 χιλιάδων τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι μένουν στην κυριολεξία “ξεκρέμαστοι”, - καθώς έχουν πληρωθεί μόλις το 35% της περσινής παραγωγής και η βιωσιμότητα της ΕΒΖ είναι “στον αέρα”, αφού δεν προέκυψε ξεκάθαρη λύση από την έκτακτη Διυπουργική Επιτροπή -, “μεταφέρει” στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση της Τομεάρχη Αγροτικών της ΝΔ, κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν στους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Ιωάννη Δραγασάκη και Ευάγγελο Αποστόλου, την ανακολουθία λόγω και έργων της Κυβέρνησης, αφού  “παρά τις υποσχέσεις του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση για πληρωμή της προκαταβολής - 30% του συνολικού ποσού των 10,5 εκατ. ευρώ – μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και εξόφλησή τους μέχρι τέλος του 2017, αλλά και της Διοίκηση της ΕΒΖ για εξόφληση του υπολοίπου 65% της οφειλής, μέχρι τις 16/3/2018 παρατείνεται η αγωνία των τευτλοπαραγωγών”.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση “τόσο  για τις συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στην Εταιρία τα τελευταία 3 χρόνια, όσο και για την «ένεση» των 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ με την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2015, από τον τότε Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που, αντί για εγγύηση της βιωσιμότητας, όπως παρουσιάστηκε, αποδείχθηκε «φιάσκο», αφού μόνο τα 950.000 ευρώ διοχετεύτηκαν τελικά στους παραγωγούς”.


Κρούουν, ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου “για οριστική εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας”, καθώς όπως τονίζουν, “οι τευτλοπαραγωγοί, απογοητευμένοι, απλά περιμένουν την εξόφληση της περσινής σοδειάς τους, εφόσον ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα τους καταβληθούν άμεσα τα ποσά που δικαιούνται ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια σποράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν τελικώς να καλλιεργήσουν”.

Κατόπιν τούτων οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ, θέτουν στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:


1.    Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί το σύνολο της παραγωγής τους για το 2017;
2.    Πώς προτίθεστε θα διασφαλίσετε το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών από το ενδεχόμενο να χαθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος λόγω των πρωτοφανών καθυστερήσεών σας;
3.    Τι θα πράξει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που διακυβεύεται παρά τις αίολες δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού;Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.