ΚΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΓΝΛ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ - ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΟΛΑΚΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΓΝΛ
ΚΕΛΛΑΣ: “ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ” ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΟΛΑΚΗ«Η ένταξη άλλων ιατρικών ειδικοτήτων για τη χορήγηση γνωματεύσεων σε παιδιά που χρήζουν θεραπείες Ειδικής Αγωγής, απαιτεί αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Στο ΠΓΝ Λάρισας έρχονται γονείς από όλη τη Θεσσαλία για να πάρουν βεβαιώσεις για ειδικές θεραπείες. Η Διοίκηση του ΠΓΝ Λάρισας, για να διευκολύνει τους γονείς, δημιούργησε ειδικό εσωτερικό ιατρείο με Παιδονευρολόγο, να εξετάζει τα παιδιά με κινητικά προβλήματα και ταυτόχρονα έθεσε στη διάθεσή τους Λογοθεραπευτές του ΠΓΝ Λάρισας και του ΚΨΥ, να εξετάζουν κατά προτεραιότητα».
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων, στην απάντηση του αν. Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, σε ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, σχετικά με την τεράστια αναμονή για χορήγηση βεβαίωσης φυσικοθεραπείας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες.
Υπενθυμίζεται ότι Λαρισαίος πολιτικός μετά από μαρτυρίες γονέων, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα ένταξης και άλλων ειδικοτήτων ιατρών για την χορήγηση βεβαιώσεων για παιδιά με κινητικά προβλήματα, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, καθώς ο ΕΟΠΥΥ “στέλνει” περιστατικά απ’ όλη τη Θεσσαλία στο ΠΓΝ Λάρισας, όπου το επιστημονικό προσωπικό παρά τις προσπάθειές του, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στο πλήθος των αιτημάτων.
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Πολάκη:
«Στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ όπως τροποποιήθηκε με την αρ. ΕΜΠ5 ΚΥΑ αρ. φύλλου 3054/18-11-2012, άρθρο 17, παρ.2, ορίζεται ότι:
“Σε περιπτώσεις παιδιών μέχρι 18 ετών χορηγούνται με γνωμάτευση Δ/ντη κλινικής Κρατικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ή Κέντρων Παιδοψυχικής Υγιεινής ΕΟΠΥΥ ή Κέντρα Ψυχικής Υγείας – Ιατροπαιδαγωγικά  Κέντρα δημόσια ή εποπτευόμενα από Δημόσιο Φορέα ειδικότητας (Παιδοψυχιάτρου, Ψυχιάτρου, Νευρολόγου, Αναπτυξιολόγου) ή νομίμου αναπληρωτή αυτού, ισχύος 1 έτους, ως κατωτέρω:
A.    Σε αμιγή περιστατικά κινητικών προβλημάτων φυσικοθεραπείες 10 συνεδρίες το μήνα και η αποζημίωση ανά συνεδρία ορίζεται σε 15 ευρώ.
Δηλαδή, βάσει του θεσμικού πλαισίου, οι Ιατρικές Γνωματεύσεις για θεραπείες Ειδικής Αγωγής του άρθρου 17 (Λογοθεραπείες, Εργοθεραπείες, Φυσικοθεραπείες, Ειδική Διαπαιδαγώγηση, ομαδική ή ατομική ψυχοθεραπεία ή θεραπεία συμπεριφοράς, συμβουλευτική γονέων), απαιτείται να χορηγούνται αποκλειστικά από συνολικά 4 ιατρικές ειδικότητες / εξειδίκευση, ήτοι εκείνες του Παιδοψυχιάτρου, Ψυχιάτρου, Νευρολόγου, Αναπτυξιολόγου.
Οι προαναφερθείσες ιατρικές ειδικότητες / εξειδίκευση έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο και τις σχετικές ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για τη σύνταξη των Ιατρικών Γνωματεύσεων για θεραπείες Ειδικής Αγωγής (όπου περιλαμβάνονται και οι φυσικοθεραπείες).

Ειδικά όσον αφορά την περίπτωση του ΠΓΝ Λάρισας, η Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ έχει ανταλλάξει αλληλογραφία με το Γραφείο του Διοικητή των εν λόγω Νοσοκομείων από το Δεκέμβριο του 2017.
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, αποσαφηνίστηκε προς τη Διοίκηση των Νοσοκομείων το θέμα της συμπληρωματικής σφραγίδας ιατρού, στις περιπτώσεις γνωματεύσεων φυσικοθεραπειών σε παιδιά που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ.17 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και ικανοποιήθηκε το αίτημα της Διοίκησης των νοσοκομείων.
Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, βάσει του θεσμικού πλαισίου του.
Ωστόσο, Η ένταξη άλλων ιατρικών ειδικοτήτων για τη χορήγηση γνωματεύσεων σε παιδιά που χρήζουν θεραπείες Ειδικής Αγωγής, απαιτεί αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Στο ΠΓΝ Λάρισας έρχονται γονείς από όλη τη Θεσσαλία για να πάρουν βεβαιώσεις για ειδικές θεραπείες. Η Διοίκηση του ΠΓΝ Λάρισας, για να διευκολύνει τους γονείς, δημιούργησε ειδικό εσωτερικό ιατρείο με Παιδονευρολόγο, να εξετάζει τα παιδιά με κινητικά προβλήματα και ταυτόχρονα έθεσε στη διάθεσή τους Λογοθεραπευτές του ΠΓΝ Λάρισας και του ΚΨΥ, να εξετάζουν κατά προτεραιότητα».

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.