Νέα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
ΚΕΛΛΑΣ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΜΟ,ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣυνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητή, κ. Ξ. Σπηλιώτη, και τον εκπρόσωπο του διοικητικού προσωπικού στη Σύγκλητο, κ. Κ. Τιβικέλη, είχε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την οποία συζήτησαν εκτενώς επί του σχεδίου του Υπουργού Παιδείας για τη συνένωση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο κ. Πρύτανης ενημέρωσε τον κ. Κέλλα για τις θέσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου και των Κοσμητόρων των Σχολών, που ‘’συντάσσονται με την πρόταση της Συγκλήτου του ΤΕΙ, που είχε αποσταλεί στον Υπουργό, η οποία εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι δεν λήφθηκε υπόψη’’.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τονίστηκε πως ‘’το θεσμικό μέρος της πρότασης είναι αντισυνταγματικό και προσβλητικό για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και το Διοικητικό Προσωπικό, διότι υιοθετείται άνιση μεταχείριση έναντι των αντίστοιχων κατηγοριών άλλων ΤΕΙ (ν. 4521/2018-Πανεπ. Δυτικής Αττικής και Σ/Ν Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)’’, ενώ ‘’επιβάλλει ως Πρυτανική Αρχή αυτή του σημερινού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταλύοντας κάθε δημοκρατική νόμιμη εκλογή των Πρυτανικών Αρχών, καταργώντας και αφανίζοντας τις εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές των δύο ΤΕΙ’’.
Όσον αφορά το τεχνικό μέρος της πρότασης, αναφέρεται ότι ‘’καταργεί αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολογία το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και όλη τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας’’. Παράλληλα, επισημαίνονται η αναντιστοιχία Τμημάτων και Σχολών, η σημασία της ίδρυσης Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, το καθεστώς λειτουργίας του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο καθώς και η ανάγκη λειτουργίας της Σχολής Γεωπονίας με έδρα τη Λάρισα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε:  
«Από την αρχή της συζήτησης για τη συγχώνευση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, τόσο προσωπικά, όσο και ως παράταξη, έχουμε θέσει ως προϋποθέσεις τη διασφάλιση του έμψυχου δυναμικού των Ιδρυμάτων, τη λειτουργικότητα των νέων Σχολών και Τμημάτων, τη συνεκτίμηση των πληθυσμιακών και παραγωγικών χαρακτηριστικών κάθε πόλης και νομού καθώς και την προαγωγή της ακαδημαϊκής έρευνας και τη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την παραγωγική διαδικασία.
Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται με εξαιρετικά περιορισμένη διαβούλευση και, το κυριότερο, δίχως να περιλαμβάνει νομικά, θεσμικά και τεχνικά εχέγγυα για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, ενώ αγνοούνται παντελώς οι προτάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και οι παραγωγικές και οικονομικές δυνατότητες του νομού μας.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επαφίεται σε όλες και σε όλους να διαμορφώσουμε μία κοινή πρόταση, που θα διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας και το συμφέρον της κοινωνίας μας, μέσα από έναν σχεδιασμό για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, με στόχο τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την αναστροφή της φυγής τους στο εξωτερικό.
Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούμε, για να βρούμε με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και δικαιοσύνη μία βιώσιμη λύση, θέτοντας τον Υπουργό Παιδείας προ των ευθυνών του».

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΕΤΟΡΑΧΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΚΕΛΛΑΣ:Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΛΗΓΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ«Σε μια εποχή, που έννοιες και αξίες, όπως πατρίδα, θρησκεία, παραδόσεις, ήθη, έθιμα, απαξιώνονται και υποβαθμίζονται, στέλνετε ηχηρό μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας προς κάθε κατεύθυνση, κρατώντας τις σημαίες μας ψηλά».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης, που ήταν αφιερωμένες στους πολιούχους του χωριού Αγίους Αναργύρους.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την “άψογη”, όπως την χαρακτήρισε, εκδήλωση, αναφέρθηκε στο επίκαιρο ζήτημα της Συμφωνίας με τα Σκόπια, επισημαίνοντας:
«Σήμερα καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της Ιστορίας μας και να παραδώσουμε την εθνική μας κληρονομιά αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.
Η Συμφωνία με τα Σκόπια, με την οποία παραχωρείται στη γείτονα χώρα “γλώσσα και εθνότητα”, παραχαράσσει την ιστορία μας και θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα.
Εμείς, έχουμε διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή την επιζήμια Συμφωνία, όποτε και αν έρθει στη Βουλή».
Ο κ. Κέλλας, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ενθάρρυνε τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης να συνεχίσουν την πορεία τους, λέγοντας:
«Είστε οι συνεχιστές των παραδόσεων του τόπου μας.
Να είστε περήφανοι για όλα όσα προσφέρετε και εύχομαι η σκυτάλη της παράδοσης να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, γιατί μόνο έτσι θα κρατήσουμε την Ελλάδα μας όρθια».

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ, ΣΤΟ ΕΚΠΑ
ΚΕΛΛΑΣ: ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣΓια τη σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας με την κοινωνία και την οικονομία μίλησε στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας:
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει καταγράψει κορυφαίες επιδόσεις σε απορροφητικότητα ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, η Λάρισα - που αποτελεί την ατμομηχανή της αγροτικής οικονομίας, με το ΤΕΙ Θεσσαλίας που έχει αποδεδειγμένη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την αγορά εργασίας - καθίσταται πρότυπο για τη σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την κοινωνία και την οικονομία.
Εμείς έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τα παραγωγικά πλεονεκτήματά μας, υιοθετώντας τεχνογνωσία που αντλείται από την ακαδημαϊκή έρευνα και έχουμε κρατήσει τον τόπο μας στην κορυφή της παραγωγής όχι μόνο στον αγροτικό, αλλά  και τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Το ίδιο καλούμαστε να εφαρμόσουμε και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ανάλογα με τα συγκριτικά παραγωγικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα».
Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατά την έναρξη της ομιλίας του, επεσήμανε:  
«Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό, ενώ, εντός της χώρας υπάρχει μία νέα γενιά από υψηλού επιπέδου επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, που μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, αλλά παραμένουν αναξιοποίητοι.
Είναι απογοητευτικό το ότι, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων (20%), γεγονός που επιτείνει τη φυγή τους στο εξωτερικό.
Γιατί συνέβη όμως αυτό;
Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση και έρευνα δεν στερούνται μόνον προσωπικού και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, αλλά απουσιάζουν και εναλλακτικές πηγές άντλησης πόρων και δεν έχει επιτευχθεί η σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας με την αγορά εργασίας.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να πάψει να είναι “άντρο” παραβατικότητας και να αποκτήσει ισχυρότερη αυτονομία, προκειμένου να διασυνδεθεί με ιδιωτικούς φορείς και νεοφυείς επιχειρήσεις, με στόχο τη σχεδίαση μεταπτυχιακών σπουδών και προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Χρειάζεται μία συνολική αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διότι θα αποκομίσουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο στα πεδία της έρευνας και της ακαδημαϊκής ανάπτυξης, αλλά, κυρίως, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Στη συνέχεια, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ αναφέρθηκε στις χαμηλές επιδόσεις της χώρας στο πεδίο της Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D):
«Οι δαπάνες για το πεδίο R&D στην Ελλάδα βρίσκονται στο 1%, περίπου, του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι διπλάσιος και ο εθνικός στόχος για το 2020 έχει οριστεί στο 1,2% του ΑΕΠ.
Μόλις το 32% του συνόλου των δαπανών R&D καλύπτονται από ιδιωτικούς φορείς, ενώ θα μπορούσε να αντληθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση, μέσα από τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένα προγράμματα και έρευνες».
Τέλος, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε πως οι συγχωνεύσεις των πανεπιστήμιων, που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, “θα πρέπει να συμπεριλάβουν ως στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του αναπτυξιακού ελλείμματος της χώρας”, καταλήγοντας:
«Η ενίσχυση της ακαδημαϊκής έρευνας προς την ανάπτυξη κοινωνίας και οικονομίας καθιστά απαραίτητη την αλληλεπίδραση της εκπαιδευτικής πολιτικής με άλλες δημόσιες πολιτικές.
Για αυτό χρειάζεται μακρόπνοος θεσμικός σχεδιασμός με βούληση και όραμα προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές στρατηγικές».

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
ΚΕΛΛΑΣ:ΆΛΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ«Καλώ τους αρμόδιους Υπουργούς να επανεξετάσουν την εγκατάσταση “Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων”, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του CERN, στη Λάρισα.
Η συγκεκριμένη Μονάδα, πέραν της θεραπευτικής δυνατότητος, θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην έρευνα για την αντιμετώπιση των κακοήθων όγκων.
Ταυτόχρονα, η δημιουργία ενός Κέντρου διεθνούς βεληνεκούς, με υψηλή τεχνολογία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, θα προσδώσει στην περιοχή μας αλλά και στη χώρα, κύρος και πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς».
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη δήλωση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, μετά την 1η Δημόσια Εκδήλωση της Εμβληματικής Δράσης: «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία»,  που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και το Υπουργείο Υγείας, με στόχο την ενημέρωση ακαδημαϊκών και ερευνητών του ιατρικού κλάδου για την εξατομικευμένη θεραπεία των αιματολογικών κακοηθειών και των συμπαγών όγκων.
Ο Λαρισαίος πολιτικός παρέστη εκ μέρους της ΝΔ στην εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση του αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκη.
Μετά την εκδήλωση ο κ. Κέλλας δήλωσε ακόμη:
«Η έρευνα παράγει διαρκώς νέα δεδομένα και επιτεύγματα, τα οποία τροφοδοτούν την ιατρική επιστήμη με πολύτιμα μέσα πρόληψης και θεραπείας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι η επιστήμη στη χώρα μας αποκτά τις βάσεις για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου με βάση τη γονιδιακή βλάβη, σύμφωνα με τα ευρήματα που μας παρουσίασαν σήμερα οι συνάδελφοι.
Η πρόοδος αυτή, η οποία είναι αλματώδης για την αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών και συμπαγών όγκων, σε συνδυασμό με την πρόληψη και τη δημιουργία νέων φαρμάκων, βελτιώνει σημαντικά και παρατείνει τη ζωή των πασχόντων, κατά τρόπο εντυπωσιακό και, σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι ιάσεως.
Η Ελλάδα διαθέτει λαμπρούς επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν, παγκοσμίως, και στον κλάδο της Ιατρικής.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Λάρισα, που, στο “Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία”, συμμετέχει και ο Γ. Βασιλόπουλος, Καθ. Αιματολογίας, Δ/ντής Αιματολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης».

Σελίδα 1 από 66

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.