ΚΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ
ΚΕΛΛΑΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ«Ο Πηνειός αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας. Όλη η Θεσσαλία δεν θα ήταν αυτό που είναι για την Ελλάδα, δηλαδή η καρδιά της αγροτικής οικονομίας και ο παραγωγικός πυλώνας της περιφέρειας, εάν δεν υπήρχε ο Πηνειός. Μαζί με τους παραποτάμους του καθίσταται πηγή ζωής και ανάπτυξης, όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στον τίτλο του Συνεδρίου».
Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας κατά τον χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο για τον Πηνειό ποταμό, που διοργανώθηκε από την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, πρόσθεσε:
«Η χώρα μας βιώνει ολοένα και εντονότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για αυτό και καλούμαστε να χαράξουμε μία μακροσκοπική στρατηγική για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την υδρευτική και αρδευτική μας επάρκεια.  
Ο Πηνειός αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της χώρας και, συγχρόνως, ένα μοναδικό οικοσύστημα, με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ χαρακτηρίζεται ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και εντάσσεται στις περιοχές “Natura 2000”.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και προοπτικές, που μένουν αναξιοποίητες. Το συνέδριο αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρωτοβουλία, που φέρνει σε αλληλεπίδραση τις δημόσιες αρχές με επιστήμονες και φορείς, προκειμένου να χαράξουμε τις δράσεις, που θα αναζωογονήσουν τον Πηνειό, ώστε να συνεχίσει να μας προσφέρει πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη σε μακροπρόθεσμη βάση.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται τα πεδία των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, του τουρισμού και της ένταξης του ποταμού στον αστικό ιστό της Λάρισας.
Η πόλη μας βρίσκεται στην κορυφή των πέντε μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, ενώ η Περιφέρειά μας, την περίοδο της διοίκησής της από τον Κώστα Αγοραστό, εξελίχθηκε σε πραγματικό κέντρο της χώρας και σε μία από τις ισχυρές περιφέρειες της Ευρώπης. Για αυτό και πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον φυσικό μας πλούτο, από την Πίνδο έως το Δέλτα του Πηνειού, βελτιώνοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας».
Στη συνέχεια, αναφορικά και με τα προβλήματα και τους κινδύνους που απορρέουν από τη διαχείριση των υδατικών συστημάτων τόνισε:
«Συγχρόνως, το συνέδριο προσφέρεται για να εξετάσουμε αδυναμίες δεκαετιών, που απορρέουν από τη διαχείριση των υδατικών συστημάτων σε εθνική βάση και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του νερού.
Στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε υπεράντληση των υδάτων, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες και περιόδους έντονης ξηρασίας. Είδαμε τον Πηνειό να στερεύει τελείως τα καλοκαίρια και εκτενή φαινόμενα διαβρώσεων του εδάφους, ενώ αρκετές περιοχές ήρθαν αντιμέτωπες με τη λειψυδρία και την ερημοποίηση.
Σε αρκετές περιπτώσεις, αναλύσεις έδειξαν πως οι υπόγειοι υδροφορείς κινδυνεύουν από τη νιτρορρύπανση με δραματικές συνέπειες για την οικολογική ισορροπία των αντίστοιχων περιοχών. Όμως, με τον κίνδυνο της νιτρορρύπανσης δεν βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο η Θεσσαλία, αλλά και αρκετές άλλες ευπρόσβλητες ζώνες της χώρας.
Η αντιμετώπιση τη λειψυδρίας και η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας, αφού αφορά την ασφάλεια του λαού μας και τη μακροημέρευση της ζωής στην ύπαιθρο. Για αυτό και πρέπει να τεθεί στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στα πλαίσια μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για τις επόμενες γενιές».  
«Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του. Είμαι στη διάθεσή σας για να στηρίξω οποιαδήποτε πρωτοβουλία συνδυάζει το τρίπτυχο της ασφάλειας, της ζωής και της ανάπτυξης για τον Πηνειό μας, τη Λάρισα και τη Θεσσαλία», κατέληξε στον χαιρετισμό του, ο κ. Κέλλας.


Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.