Κέλλας από Κιλελέρ: Οι αγρότες «ψυχή» της κοινωνίας

Κέλλας από Κιλελέρ: Οι αγρότες «ψυχή» της κοινωνίας

Στις εκδηλώσεις μνήμης των 113 ετών από την εξέγερση του Κιλελέρ παρέστη ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και πραγματοποίησε ομιλία για την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Οι Λαρισαίοι αγρότες έγραψαν με το αίμα τους ένα φωτεινό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας. Παρότι η Θεσσαλία απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό το 1881, η λύτρωση των ακτημόνων αγροτών ήρθε 42 χρόνια αργότερα, αφού προηγήθηκε ο μεγάλος ξεσηκωμός του 1910. Χάρη στην αυτοθυσία τους, διάνοιξαν τον δρόμο σε μία από τις σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Το γαιοκτητικό σύστημα των τσιφλικιών, που ήταν απότοκο της τουρκοκρατίας, κατέδειξε πως τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και η εκμετάλλευση των αδύναμων δεν είχαν εθνική ταυτότητα, αλλά συνιστούσαν παθογένειες της οικονομίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, τις οποίες το κράτος όφειλε να αντιμετωπίσει.

Ευτυχώς για την Ελλάδα, η δημοκρατική φύση του ελληνικού λαού και η πρόσδεσή μας στον νομικό πολιτισμό και τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί στην πατρίδα μας κοινωνικό κράτος δικαίου και να υπάρξει σχεδιασμός από πλευράς της πολιτείας για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την προστασία των ασθενέστερων».

Ο Χρήστος Κέλλας, εστιάζοντας στο σύγχρονο νομοθετικό έργο για την προστασία των αγροτικών ιδιοκτησιών, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις του σε νομοσχέδια του υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, που ψηφίστηκαν πρόσφατα απ’ τη Βουλή, σημειώνοντας:

«Οι παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτικών ιδιοκτησιών απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Το Σύνταγμά μας και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ορίζουν ότι η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται και δύναται να απαλλοτριωθεί μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας. Αυτό τόνισα και κατά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή, όπου ο Κώστας Σκρέκας προχώρησε σε μείωση του ποσοστού απαλλοτρίωσης γηπέδων εγκατάστασης για φωτοβολταϊκά από 20% σε 2%, προκειμένου να προστατευθούν οι αγροτικές ιδιοκτησίες. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η μείωση στο 20% ήρθε έπειτα από ρύθμιση της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Γιατί, δυστυχώς, μέχρι τότε, το ποσοστό αυτό ήταν στο 100%, εξαιτίας νόμου που είχε ψηφιστεί το 2001.

Άλλο πρόσφατο παράδειγμα νομοθετικής παρέμβασης για τη διασφάλιση οικογενειακών αγροτικών ιδιοκτησιών είναι αυτό της Κάρλας. Ο κ. Γεωργαντάς νομοθέτησε την οριστική απόδοση των αποστραγγισμένων εκτάσεων της λίμνης στους ιδιοκτήτες τους. Το δημόσιο παραιτήθηκε από τα δικαιώματα κυριότητας, τόσο για τις περιπτώσεις που οι αγρότες μας κατέχουν τη συγκεκριμένη γη με νόμιμους τίτλους είτε και με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όσο και για εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι καλλιεργητές νέμονται τα αγροτεμάχια από το 2003 μέχρι σήμερα. Οι αγρότες απ’ το Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ, την Έλαφο Αγιάς και τα υπόλοιπα παρακάρλια χωριά υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την οριστική λύση στο χρονίζον αυτό θέμα».

Ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμη, σε μέτρα στήριξης, που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Ειδικότερα, υπογράμμισε την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 1 δις ευρώ από τον ΕΛΓΑ, την κάλυψη αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα κατά 90%, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τη διάθεση 89 εκ. ευρώ στους κτηνοτρόφους και 60 εκ. ευρώ στους αγρότες για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε ζωοτροφές και λιπάσματα καθώς και την υπαγωγή αυτών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων για νοθείες προϊόντων.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε πως στόχος της ΝΔ είναι να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι αγρότες την προσεχή τετραετία και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καταλήγοντας:
«Για τη Λάρισα, η αγροτική παραγωγή είναι η “καρδιά” της οικονομίας και οι αγρότες είναι η “ψυχή” της κοινωνίας μας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους».

Δείτε εδώ την ομιλία του Λαρισαίου πολιτικού: https://youtu.be/jzQEK4qJfOE

 

Σχολιάστε