Κέλλας: Στήριξη των παραγωγών μέχρι να ξαναμπούν στα χωράφια

ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΑ, ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ
Κέλλας: Στήριξη των παραγωγών μέχρι να ξαναμπούν στα χωράφια

Την επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση βέλτιστης λύσης, προκειμένου να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν τα νερά από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στις παρακάρλιες περιοχές, επεσήμανε, για μια ακόμη φορά, ο βουλευτής ΝΔ ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ, που έγινε με πρωτοβουλία παραγωγών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Λαρισαίος πολιτικός “άκουσε” την αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι στην κυριολεξία, δεν ξέρουν πότε θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τη γη τους, ενώ κατέγραψε τις διαμαρτυρίες αναφορικά με το ύψος των αποζημιώσεων αλλά και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή τους.

«Η κατάσταση στις παρακάρλιες περιοχές είναι τραγική. 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι πλημμυρισμένα, οι παραγωγοί δικαιολογημένα βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, πως ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή, αυτό που προέχει είναι η απομάκρυνση του νερού. Αναμένουμε όλοι τις σχετικές προτάσεις από τους ειδικούς, ώστε να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις. Καμία αποζημίωση δεν είναι αρκετή, αν δεν υπάρξει προοπτική επανακαλλιέργειας της γης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επανέφερε την πρόταση που έθεσε στον Γενικό Γραμματέα του Υπ. ΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη για προκήρυξη νέου Προγράμματος Νιτρορύπανσης προς ενίσχυση των παραγωγών, καθώς όπως υποστήριξε, “συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του Προγράμματος, καθώς όλες οι εκτάσεις είναι επιλέξιμες”.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Σοφολόγης, έθεσε στη συζήτηση και την πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, σχετικά “με την προκήρυξη από το Υπουργείο ενός μέτρου – προγράμματος, το οποίο θα αντιστοιχεί, είτε σε κάποιο άρθρο του Κανονισμού 2115/2021, είτε σε έκτακτο προσωρινό μέτρο στήριξης και θα στοχεύει στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών στις παρακάρλιες πλημμυρισμένες περιοχές”.

Τέλος, ο κ. Κέλλας, αφού ευχαρίστησε τον παραγωγό Άρη Τανό, αλλά και τους αγρότες της περιοχής για την πρωτοβουλία της σύσκεψης, υπογράμμισε:
«Έχω πει από την πρώτη στιγμή πως ο δρόμος για την αποκατάσταση των ζημιών στις πλημμυρισμένες περιοχές του νομού μας, θα είναι μακρύς και δύσκολος, όμως σε αυτόν τον δρόμο δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο. Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα, παραλείψεις και αστοχίες, όμως είμαστε εδώ, μπροστά σας, να τα ακούσουμε, να τα μεταφέρουμε και να προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, για την επίλυσή τους. Το Υπ. ΑΑΤ και η κυβέρνηση συνολικά, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση των πληγέντων παραγωγών, ενώ μετά τις πρώτες πληρωμές για τις αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο, αναμένουμε σύντομα και τις αποζημιώσεις για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, δενδρώδεις και μη, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. Θα βρίσκομαι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους, μέχρι να τα φτιάξουμε ξανά, όλα από την αρχή».

Αξίζει να σημειωθεί πως αποφασίστηκε, την προσεχή Τρίτη, να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών βουλευτών ΝΔ του νομού, Χρήστου Κέλλα, Χρήστου Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου και αντιπροσωπείας παραγωγών των παρακάρλιων περιοχών, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ αναμένεται και αντίστοιχη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σταικούρα.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κιλελέρ, Ιωάννης Κουκούτσης, η πρόεδρος της Τ.Κ Καλαμακίου, Αλεξάνδρα Καράτζιου, καθώς και αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Σχολιάστε